Objavené zloženie balzamovacieho oleja na múmie

V Egyptskom múzeu v Turíne sa nachádza múmia z Egypta vďaka ktorej sa podarilo odhaliť zloženie najstaršieho známeho balzamovacieho oleja. Starovekí Egypťania začali mumifikovať svojich mŕtvych pred približne 4600 rokmi.

múmia v Turíne(Múmia v Turíne vďaka ktorej došlo k veľkému objavu)

Ako to fungovalo?

Egyptský kňazi prestrčili cez nosnú dierku ohnutý nástroj a vytiahli mozgové tkanivo. Neskôr odstránili ďalšie vnútornosti, aby zabránili rozkladu.  Kým by v starovekom Egypte z nás urobili skutočnú múmiu zabalenú do obväzov, kňazi by naše telo ešte zabalzamovali a zakonzervovali špeciálnym olejom. Podľa nového výskumu v magazíne Journal of Archaeological Science je však balzamovanie ešte oveľa staršie ako cielené mumifikovanie. Britskí a austrálski vedci odhalili všetky potrebné prísady na výrobu najstaršieho balzamovacieho oleja.

Na začiatku mali vedci stopy po balzamovacej živici. Narazili na ne na textíliách, do ktorých starovekí Egypťania zabaľovali telá. No tieto mikroskopické vzorky nestačili na odhalenie zloženia starovekých balzamovacích prísad.

Nový objav vďaka múmii v Turíne

To nakoniec priviedlo vedcov k múmii v Egyptskom múzeu v talianskom Turíne. V múzeu ležala nedotknutá od začiatku minulého storočia. Práve vďaka tejto múmii sa vedcom podarilo odhaliť najstarší známy egyptský recept na balzamovací olej, ktorý pochádza z obdobia pred 5600 rokmi. Nielenže predchádza počiatkom cielenej mumifikácie o vyše tisíc rokov, ale náramne sa podobá aj na oleje, ktoré sa o ďalšie tisícky rokov neskôr používali pri balzamovaní tiel významných faraónov a hodnostárov.

Aký je tada balzomaví repect na múmie?

Základ tvoril rastlinný olej, do ktorého vmiešali rastlinnú miazgu, zohriatu živicu z ihličnanov a aromatické výťažky z koreňov alebo rastlín. Takýto balzamovací olej mal antibakteriálne účinky, ktoré telo chránili a bránili jeho rozkladu.Vďaka tejto kombinácii mohli telá faraónov prežiť tisíce rokov až do súčasnosti.

Dovolenky v Egypte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *